Ladda ner som PDF

Armaturer bör rengöras regelbundet

Det är viktigt att rengöra armaturer i samband med lysrörsbyte. Reflekterande ytor bör hållas rena från damm och andra föroreningar. Det är också viktigt att komma ihåg att spänningen alltid skall kopplas ifrån vid rengöring. Elektriska komponenter eller kablage får absolut inte utsättas för vatten eller rengöringsmedel.

Vid tvättning av blanka ytor, som reflektorer och bländskydd, är det viktigt att tänka på vissa saker för att uppnå ett bra resultat. Använd rena bomullsvantar vid hantering av delar som ska rengöras. Du kan också undvika fingeravtryck genom att använda rena, opudrade latexhandskar. Det omgivande miljön bör vara ren för att minska risken för nedsmutsning efter tvätt. För att undvika repor bör du alltid skölja ytorna rikligt med ljummet vatten. Använd mjuka, rena allrengöringsdukar eller bomulls­dukar. Undvik microfiber eftersom de i vissa fall kan göra repor i de blanka ytorna. Man bör också byta vatten och rengöringsdukar ofta.

Reflektorer kan med fördel torkas lätt med städskinn medan bländskydd bör blåsas torra med tryckluft. Vid självtorkning kan det ibland uppstå torkfläckar, beroende på vattnets kvalitet. Det kan då vara lämpligt att tillsätta avspänningsmedel i sköljvattnet. Det förekommer en mängd olika rengöringsmedel på marknaden som är lämpliga att använda. Det viktiga är att välja en sort utan betande eller slipande effekt. Glöm inte att koppla ifrån spänningen innan du börjar med rengöringen. Tänk också på att de elektroniska komponenterna aldrig får utsättas för vatten eller någon form av rengöringsmedel.